Resedagboken avslutning

Som ni kanske har märkt så saknas det fortfarande en del i resedagboken nämligen de sista 3 dagarna.. Grejen var att det var så intesivt att komma hem och sen fick jag samma sjuka som Joel hade i Prag så jag orkade inte färdigställa dagboken. Men den som väntar på något gott som sagt.. Här kommer den:

3 aug måndag Prag, Praha, Praque

Joel har feber idag också. Han hängde med en sväng efter frukost men sen gick vi hem och bäddade ner honom igen. Jag gick ensam (scary? ...nä verkligen inte!) genom Prag och hittade shoppinggänget I o P på "NewYorker", ett stort klädvaruhus typ HM. På tal om det var vi inne både på HM och Intersport men det känns ju inte rätt att handla där när man är iväg. Istället fortsatte vi norrut och kom in i de judiska kvarteren. Där slog vi oss ner på en kvarterskrog och åt ännu en äkta tjeckisk lunch med gott kött och knödel. Och så öl till det förståss. Sen var det dags för dagens historielektion på det judiska museet. Denna del av Prag lämnade Hitler för att senare kunna bygga "en minnesplats över en utrotad ras"!! Nu blev det ju tack och lo inte riktigt så utan iställlet har denna platsen blivit en levande stadsdel med massa att titta på. Där fanns bl.a en byggnad med alla 74000 namn på judar som aldrig kom tillbaka efter andra världskriget.Här fanns också en utställning med teckningar gjorda av barn i koncentrationslägrena...Mycket känslosamt. Det var inga blommor och hästar på en äng på de teckningarna.. Hu vad dessa barn har fått uppleva.
Vi gick även ett varv på den judiska kyrkogården där 100000 judar ligger begravda i upp till 12 lager. Vi besökte även en synagoga och lite andra byggnader. Idag har jag lärt mig mer om judendomen än jag tidigare gjort på 37 år.
När vi kom tillbaka till hotellet var Joel lite piggare med vi tog det ändå lite lugnt och vilade ett tag. Jag tvättdae upp lite kläder också. Det är svettigt även här i Prag så kläderna är inte fräscha så länge. Men jag har i alla fall inte haft för mycket kläder med mig.
Ingegerd och Patrik gick en sväng till HardRock Cafe medan jag gick till McDonald och hämtade lite mat åt mig och Joel. På vägen var vi inom en trevlig secondhandbutik. Hittade en finfin kjol till Lisa för 70CKR dvs. 28 SEK. Lagom. Sen blev det kvällen med lite packningsbestyr. Imorgon ska vi ju byta hotell för att komma lite närmre staionen på onsdag morgon då tåget hem går 06.30.

4 aug Tisdag Prag

Efter en stökig natt där Joel sovit dåligt vaknade vi till en något svalare dag i Prag. Efter frukost frågade vi om vi fick behålla rummet lite längre så Joel kunde vara kvar och vila. Det gick bra. Ett plus till personalen på hotellet Andante! De har verkligen varit positiva på allt och hjälpt oss med Joel.
Så vi bäddade ner Joel med lite choklad och vatten (låter som en finfin diet...) och drog iväg på stan en liten stund. Det var ju några presenter som skulle inhandlas och pengar som brände i fickan och som skulle vara odugliga imorgon. Vi hittade ett fint fik också där vi gick loss på något typ Wienerbröd med banan och choklad i. Mums! Vi tog även med oss en sån hem till Joel och smet inom ett apotek och köpte halstabletter till honom.
Sen tillbaka till hotellet, lite slapp och sen tog vi tag och hängde på oss ryggsäckarna och vandrade till nästa hotell. Incheckning och vi fick rum nr: 13!!! Trodde inte de hade det numret.. Men det fanns här i alla fall och det var stort och fint. Vi får väl se om det spökar här inatt. Vi ska ju i alla fall upp jättetidigt då tåget går halvsju och det tåget vill vi inte missa. Hungriga var vi nu igen. Eftersom Joel inte var riktigt pigg gick vi bara till närmsta restaurang vilket i Prag är max 100m. Nu hamnade vi på en "Bulgarisk sylta" Men de hade även tjeckisk mat och den har vi ju redan förälskat oss i. Som att äta söndagsstek varje dag! Joel fick nya krafter efter sin chiligulasch så vi vandrade nedför Vaclavska nam till vår favoritaffär NewYorkers och handlade ett gäng t-shirtar för ca. 30 SEK styck. Sen blev det också en Ben&Jerry-glass innan vi gick tillbaka. Vi var inom ett typ ICA för att köpa lite frukost tills imorgon eftersom vi inte hinner äta innan tåget går. Där blev vi utskällda av kassörskan.. Bara för att vi inte fattade att man skulle ställa kundkorgen EFTER kassan. Och att plastpåsarna INTE var gratis fast vi faktiskt tänkt betala dem. Nåja, det ska bli skönt att handla på Jämjöhallen på torsdag...
Nu har Patrik spring i benen och ska rasta fotbollen på terassen, Joel spelar Gameboy och Ingegerd löser korsord. Jag själv ska nog vila huvudet på kudden lite och ta det allmänt lugnt. Det blir nog inte mer gjort ikväll, och imorgon åker vi hem. Det är inte utan att vi har lite hemlängtan allihop. Men jag ska försöka skjuta den framför mig tills imorgon. Idag är vi i Prag och jag har just konstaterat att jag nog kommer att komma hit igen. Det är en mycket trevlig stad och vi har hela Lillsidan kvar att upptäcka.
Och nu efter att ha lusläst alla resetips inser vi att vi bor nära en stadsdel Zizkov som vi nog klipper nu i kväll!

Senare samma kväll.
Det var ett trevligt område öster om järnvägsstationen. Vihittade en stor park där folk kastade frisbee, lekte med sina hundar och barn. Mitt i parken fanns ett "öltält" alá Östersjöfestival. Det var mysigt med storbildsskärm med musikkanalen VH-1 och lugnt tillbakalutat. Lite så är det här i Prag. Alla dricker öl men ingen uppträder berusat. men så är det ofta inte mer än 4%ig öl. Ja det är svårt att inte trivas här. Det är bara dessa dessa turistanpassade grejer i centrum som stör lite. Men nu är det nattinatti för imorgon ringer klockan 05.00. Men å andra sidan som kommer vi förhoppningsvis att somna i våra EGNA sängar i morgon kväll!

5 aug Onsdag På väg mellan Prag-Attanäs

Klockan ringde mitt i natten kändes det som. Vi klev upp, borstade våra tänder, slängde tandborstarna(!) och packade ner det sista. Sen gav vi oss ut i Pragmorgonen. En promenad till järnvägstationen, inköp av kaffe och macka och sen till tåget. Vi fick en egen kupe med 6 sittplatser som vi gjorde om till 3 liggplatser. Där slocknade vi som små grisar med armar och ben om vartannat. Vi sov i nästan 2 timmar och sen börkjade vi piggna till igen. Vad det är skönt att åka tåg!
Plötsligt fick vi sms om att vi var välkomna till Tyskland. Nu började vi ladda inför bytet i Berlin på 6 minuter. Men det är ju en baggis för oss erfarna tågresenärer nuför tiden. Och bytet gick bra. Samma perrong, bara tre älgakliv över till väntande tåg mot Hamburg. Ledsen Berlin, det var inte mycket vi han se och känna av dej. Innan vi hittat våra platser och stuvat undan vårt bagage hade vi hunnit ut från stan. Det får bli en annan gång. Sen åkte vi mot hamburg och gjorde där ett bekymmersfritt byte mot tåget till Köpenhamn. Dock var det kaos på detta tåg. Här var vi lyckliga som bokat platsbiljetter för det var många som fick stå hela vägen. lagom kul...Sen rullade vi på färjan i Puttgarden och sprang uppför trapporna för att intaga föda. Snitschel! Och köpa lite taxfree-godis till flickorna därhemma. ner till tåget igen och rulla hem genom Danmark. Vi fick visa våra Interrailkort för sista gången. Nu ska vi skicka in dem för att vi ska komma med i statistikenoch även få en liten present. Det är ju så att man för varje tågbyte måste fylla i datum/tid/från/till och tågnummer. Detta för att Interrail ska kunna följa hur vi backpackers rör oss runt Europa.
Nu är vi återigen på svensk mark och åker Öresundståget mot Karlskrona. Tröttheten kommer smygande och även förväntan och längtan efter de som förhoppningsvis väntar på oss när vi kommer till stationen i Karlskrona.
Det ska bli jätteskönt att komma hem men jag tycker fortfarnde efter dessa dagar:
 Det är kul att åka tåg!
Tack och hej och kul att ni har följt oss på vår resa!

Kommentarer
Postat av: Marita Wernered

Åhhhh vilket äventyr ni varit med om..är allt lite avis. Riktiga backpackers är ni nu som skulle klara av precis vad som helst..o jag kan bara hålla med, det tjeckiska ölet är hur gott som helst..

2009-08-24 @ 10:24:49
Postat av: Mirja

Men nu har ni väl ändå levt länge på eran tur i Europa?

2009-09-25 @ 09:46:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0